از اختلافات خانوادگی تا قانون قیصر؛ در سوریه چه خبر است؟

به گزارش وبلاگ وردپرس، با دستگیری تعدادی از مدیران یک شرکت تلفن همراه در سوریه، اختلافات خانوادگی در خاندان بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، وارد فاز جدیدی شد. بعضی منابع رسانه ای ادعا می نمایند این اختلافات بخشی از مناقشات سیاسی درباره آینده سوریه است.

از اختلافات خانوادگی تا قانون قیصر؛ در سوریه چه خبر است؟

به گزارش وبلاگ وردپرس، چند روز بعد از اینکه رامی مخلوف، بازرگان سرشناس سوریه و پسر دایی بشار اسد، با انتشار ویدئویی در شبکه های اجتماعی، اختلافات خاندان حاکم بر سوریه را رسانه ای کرد، تعدادی از مدیران شرکت سیریاتل، متعلق به رامی مخلوف، از سوی نیرو های امنیتی سوریه بازداشت شدند.

اختلافات میان مخلوف و دولت سوریه زمانی شروع شد که وزارت ارتباطات سوریه برای پرداخت بدهی های شرکت سیریاتل یک ضرب الاجل مشخص کرد که روز سه شنبه به انتها رسید. وزارت ارتباطات از دو شرکت سیریاتل و ام تی ان خواست که بدهی های خود به دولت بالغ بر 334 میلیون دلار را هر چه سریع تر پرداخت نمایند.

اما رامی مخلوف که صاحب بیشتر سهام سیریاتل است، هرگونه بدهی این شرکت به دولت را تکذیب کرد و در اقدامی نادر با انتشار ویدئویی در فیسبوک از پسر عمه اش بشار اسد خواست که برای جلوگیری از فروپاشی سیریاتل مداخله کند یا حداقل بدهی های این شرکت را قسط بندی کند. اما تظلم خواهی مخلوف به جایی نرسید. بشار اسد پاسخی نداد. ولی وزارت ارتباطات سوریه با صدور بیانیه ای، خاطرنشان کرد که تشویش رامی مخلوف مانع از کوشش دولت برای استرداد اموال عمومی نخواهد شد.

دو روز بعد از انتشار ویدئوی اول، مخلوف ویدئوی دیگری منتشر کرد و این بار دستگاه های امنیتی را متهم کرد که وی را برای رها کردن شرکت های اش تحت فشار قرار داده اند. مخلوف گفت: امروز، فشار ها به طور غیرقابل پذیرش شروع شد و دستگاه های امنیتی شروع به بازداشت کارمندانی کرد که نزد من کار می نمایند.

مخلوف در ادامه مدعی شد: امروز از من خواسته شد که از شرکت ها صرفنظر کنم و دستورات را اجرا کنم. این بازرگان سرشناس با بیان اینکه فشار ها علیه کارمندانش شروع شده، ادعا کرد که تهدیداتی دریافت نموده مبنی بر اینکه یا شرکت ها را رها کند یا اینکه همه کارمندانش بازداشت خواهند شد.

همزمان با ویدئو های مخلوف، رسانه های منطقه ای مدعی شدند که نیرو های امنیتی مدیران ارشد شرکت های مخلوف را بازداشت کردند و حتی به ویلای این بازرگان در منطقه یعفور در حومه دمشق یورش برده اند.

بیشتر بخوانید:

اختلاف خانوادگی در خاندان بشار اسد؛ آیا پای روسیه در میان است؟

دولت سوریه هنوز هیچ واکنش رسمی به گزارش ها درباره اختلافات خانوادگی در خاندان حاکم نشان نداده است. امری که راه را برای شایعات و برآورد های گوناگون هموار کرد. از سوی دیگر، مخلوف نیز صرفا از اختلافات مالی سخن گفته و حرفی درباره جوانب دیگر نگفته است. با این حال، او اختلافات فعلی را امتحان الهی توصیف نموده است.

قانون قیصر

ناظران بیرونی ادعا می نمایند که اختلافات مخلوف و اسد با سیاست های روسیه در برابر سوریه ارتباط دارد. رابرت فورد، سفیر سابق آمریکا در سوریه، یکی از این ناظران است که طی یادداشتی در روزنامه الشرق الاوسط مدعی شد که شرکت های روسی متوجه فساد در دمشق شده و از آن گلایه می نمایند. آن ها امروز از خزانه خالی سوریه وام هایی می خواهند. به همین خاطر، بشار اسد به فکر تصاحب اموال پسر دایی اش افتاد.

بعضی دیگر، اختلافات مخلوف و اسد را در چارچوب تحولات جدید بین المللی در ارتباط با سوریه قرار می دهند. آدینه گذشته، جیمز جفری، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه، طی نشستی در اندیشکده شورای آتلانتیک که ابراهیم کالن، مشاور رئیس جمهور ترکیه و دیوید ساترفیلد، سفیر آمریکا در ترکیه، هم در آن حضور داشتند، خاطرنشان کرد که قانون قیصر (سزار) در ماه ژوئن آینده اجرایی خواهد شد.

قیصر نام مستعار یک افسر سوری بود که بعد از جدا شدن از نظام سوریه هزاران تصویر ادعایی درباره نقض حقوق بشر در زندان های سوریه را منتشر کرد. کنگره آمریکا، بر اساس این ادعاها، قانونی به نام قانون قیصر برای محافظت از غیرنظامیان در سوریه سال 2019 تصویب کرد. این قانون شامل تحریم های گسترده علیه سوریه می گردد. همچنین، هر طرفی با سوریه دادوستد کند، مشمول این تحریم ها خواهد شد.

اسامه قاضی، اقتصاددان سوری، در تبادل نظر با روزنامه العربی الجدید، با اشاره به تبعات قانون قیصر برای اقتصاد سوریه، مدعی شد این قانون ممکن است باعث گردد که روسیه جمع کردن پرونده جنگ و نزاع در سوریه را در اولویت قرار دهد تا بتواند از این طریق با منتفی کردن قانون قیصر، راه را برای بازسازی سوریه هموار کند. از دیدگاه قاضی، اجرایی شدن قانون قیصر مانعی سر راه بازسازی سوریه خواهد بود. هواداران این دیدگاه بر این باور هستند که مقابله با مخلوف بخشی از یک کوشش گسترده تر از جانب روسیه برای ساماندهی سیستم مالی سوریه و ایجاد تمرکز در نظام این کشور است. در این بین، نقدها اخیر بعضی رسانه های روسی از فساد در دولت سوریه و حتی از خود بشار اسد به عنوان شاهدی بر درستی این دیدگاه تلقی می گردد.

رامی مخلوف از فشار نهادهای امنیتی به خودش و کارکنان شرکت های اش گلایه نموده است.

در چند هفته گذشته، بعضی رسانه های غیررسمی روسیه که به محافل قدرت در مسکو نزدیک هستند، گزارش ها و نظرسنجی هایی درباره شرایط سیاسی و مالی سوریه منتشر کردند که حاوی نقدها تندی از بشار اسد بود. در این گزارش ها ادعا می گردد که فساد مالی در دولت سوریه زیاد است و بشار اسد کنترل چندانی روی کشور ندارد. سخت گیری بر مخلوف، مقارن با این گزارش ها شروع شد.

در ماجرای بازداشت کارمندان مخلوف ادعا می گردد که افسران روسی نیز در عملیات بازداشت در کنار نیرو های امنیتی سوریه حضور داشته اند. اگر چنین ادعایی درست باشد، می تواند نشانه ای از نقش آفرینی مستقیم روسیه در مسائل سوریه باشد. با توجه به این تحولات، بعضی ناظران این دیدگاه را مطرح می نمایند که روسیه از اجرایی شدن قانون قیصر نگران شده و سعی می نماید در مهلت به جامانده به یاری سایر بازیگران -مانند آمریکا، ترکیه و ایران- بحران سوریه را به شکل سیاسی حل و فصل کند. به گفته العربی الجدید، شورای روسی امور بین الملل اخیرا در تحلیلی، سناریو هایی درباره آینده سوریه عنوان کرد. در این تحلیل، پیش بینی شده که بین ترکیه، آمریکا، روسیه و ایران توافقی در مورد کناره گیری بشار اسد و آتش بس در سوریه در ازای تشکیل دولت انتقالی شکل بگیرد.

شکل گیری چنین توافقی در ماه های به جامانده تا اجرای قانون قیصر بعید است با این حال ممکن است روسیه در فرصت به جامانده تا انتخابات 2021 سوریه، چنین توافقی را پیگیری کند.

منبع: فرارو

به "از اختلافات خانوادگی تا قانون قیصر؛ در سوریه چه خبر است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از اختلافات خانوادگی تا قانون قیصر؛ در سوریه چه خبر است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید